RSS

Kesinambungan kisah 'Suamiku bosan makan nasik' (II)

Kisah 'Suamiku bosan makan nasik' masih belum tamat. Hari2 kite akan menggoogle menu ape nak masak.
Mula la teringat menu2 yg penah dimakan kat kedai2 western mase di m'sia. Antara menu fav, 'beef cutlet'. Boleh didapati di satu kedai makan kt my home town, t.intan. Nama kedai tak ingat. Tapi owner dier ialah kakak kepada penyanyi Jamal Abdillah.

                                                            Beef cutlet + sos suka rasa


Bahan-bahan:
Daging batang pinang di potong dadu
Tepung gandum
Minyak untuk menggoreng
Bwg besar, bwg putih potong dadu
Sos cili
Sos tomato
Sos black paper
Gula & garam secukup rasa
Sayur-sayuran sebagai side dish

1. Goreng daging dgn minyak yg sedikit sampai agak brownish (half cook)
2. Gaul dgn tepung then goreng. Tepek2 kan je atas kuali. Jgn terlalu tebal nanti tak garing. Dan jgn goreng
    terlalu lama sebab daging dah half cook pun tadi.
3. Untuk sos, tumis bwg besar & bwg putih sampai wangi.
4. Masukkan segala bala sos yg ada, gula & garam secukup rasa. Kalau nk cair sket tambah la air ye.
5. Sekian


Menu seterusnya agak cengkelat sket sebab beli lamb yg dah siap marinated. Lamb sweet soy kalau tak silap namanye. Boleh didapati di outlet2 Jabal Halal yg terdekat dgn kawasan anda. Mashed potato pun beli yg instant punye so tak payah la tulis cara-cara masak ek :p

Sweet soy lamb grill + mashed potatoes + baked chips + sayur-sayuran


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 comments:

Cik Seri Darling said...

ahhhhhh tangkap lelehhhhhh

khairil... said...

berkat tomyam ler nama kedai tu...mana ada dah skrg...

Fazlin.A.M said...

eh bukan dah pindah ke belakang resthouse tuh ke? owner dier sama kan??